energie uit oppervlakte water
Wilt u ook een comfortabel en energiezuinige woning of bedrijfsgebouw?
3 stappen BENG
Uitgangspunten EPC en BENG
BENG? Wat is dat?
De EPC- en BENG-berekeningen zijn verschillend. De uitgangspunten bij beide methodes zijn echter gelijk:
BENG wordt uitgedrukt in kWh/m²/jaar
kWh= gebruik van energie electra
m²= vloeropppervlak woning of gebouw
Gem. tussenwoning = 106 m²
Gem. hoekwoning = 106 m²
Gem. 2 onder 1 kapwoning = 137 m²
Gem. vrijstaande woning = 200m²
25 kWh/m²/jaar = Duurzame woning
70 kWh/m²/jaar = Minder Duurzame woning
1. Een goed geïsoleerde gebouwschil
Dakisolatie levert het hoogste rendement op bij het isoleren van een gebouwschil. Dit maakt dat het dak een belangrijke bijdrage levert aan energiebesparing. Een goed geïsoleerd dak is vanaf 2020 onmisbaar als onderdeel van de BENG-eisen.
2. Luchtdicht bouwen
Kieren en naden in een geïsoleerde gebouwschil veroorzaken ongewenste luchtlekkage. Door luchtlekkage vindt er onnodig warmteverlies plaats. Het is beter om luchtdicht te bouwen en goede ventilatievoorzieningen aan te brengen in de woning.
3. Minder koudebruggen
Bij elke aansluiting van twee constructiedelen kunnen warmteverliezen optreden (koudebruggen). De voornaamste oorzaak van het ontstaan van koudebruggen is dat de isolatielaag wordt onderbroken door componenten met een andere R-waarde dan de isolatielaag.
4. Gebruik duurzame energie
De Trias Energetica, een driestappenstrategie om een energiezuinige woning te bouwen, adviseert na het beperken van de energievraag als volgende stap het gebruik van duurzame energie.
Verduurzaam uw woning of gebouw?
Zero House Solutions gaat samen de oplossingen met u doornemen.
BENG 1
kleiner dan 55 kWh/m²
Energiebehoefte:
Een goed geïsoleerde gebouwschil.
Dakisolatie levert het hoogste rendement op bij het isoleren van een gebouwschil. Dit maakt dat het dak een belangrijke bijdrage levert aan energiebesparing. Een goed geïsoleerd dak is vanaf 2020 onmisbaar als onderdeel van de BENG-eisen.
Vloerisolatie en Gevelisolatie vormen de andere bijdrage.
BENG 2
kleiner dan 30 kWh/m²
Primair fossiel energiegebruik:
Het primair fossiel energiegebruik is een optelsom van het primair energiegebruik voor verwarming (Warmtepompen) koeling, warmtapwaterbereiding(Booster) en ventilatie(WTW). Voor utiliteitsgebouwen telt ook het primair energiegebruik voor verlichting(LED) en voor bevochtiging (indien aanwezig) mee.
Verschil tussen energiebehoefte en het primair fossiel energiegebruik
Bij primair fossiel energiegebruik worden de systeemverliezen (zoals leidingverliezen bij verwarming), hulpenergie (zoals pompen) en het rendement van de opwekkers (zoals de CV-ketel) meegenomen. Bij energiebehoefte is dat niet het geval.
BENG 3
groter dan 50%
Aandeel hernieuwbare energie:
De laatste indicator is het aandeel hernieuwbare energie, waar ieder gebouw gebruik van zal moeten maken. Hernieuwbare energie is de opbrengst van PV of PVT-panelen, zonnecollectoren, windenergie, biomassa en de duurzame bron (Oppervlaktewater) van een warmtepomp.
energie uit oppervlakte water
Op verschillende manieren kun je energie uit water halen. Één ervan is warmte uit oppervlaktewater. Vooral die methode heeft veel potentie. Thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) is namelijk bij uitstek geschikt voor het verwarmen van gebouwen en woningen.
Copyright © All Rights Reserved
KvK 39074783
0628232195
Wielingen 16, 8303 VP, Emmeloord