Hybride warmtepompen

Hybride warmtepompen

Wat is een hybride warmtepomp ?


Een hybride warmtepomp is een apparaat met een systeem dat gedeeltelijk zorgt voor warm water en verwarming in je woning. De warmte hiervoor wordt uit de buitenlucht en/of de afgezogen ventilatielucht uit huis gehaald. Het apparaat zelf werkt op elektriciteit en is daarnaast aangesloten op de CV ketel.

Hierdoor is de hybride warmtepomp energiezuinig en ideaal voor huishoudens die de eerste stap in de richting van zelfvoorziening willen zetten.

  • Besparing op het gasverbruik

Door een kleine warmtepomp toe te voegen aan een cv-ketel kan in een doorsnee rijtjeswoning gemiddeld zo’n 60 procent op gas voor verwarming worden bespaard.  Met ISDE-subsidie eraf, komen de kosten voor alleen de warmtepomp uit op ongeveer 1.000 euro (incl. BTW). Daarbovenop komen nog kosten voor hulpmaterialen en installatie.

  • Duurzame oplosing

Een hybride warmtepomp is duurzaam, omdat deze natuurlijke bronnen gebruikt voor het opwekken van warmte. Volledig CO2 neutraal is een warmtepomp echter niet, omdat er elektriciteit voor nodig is. Deze elektriciteit wordt wel heel efficiënt gebruikt. Met één kWh aan stroom wordt namelijk tot vijf kWh aan warmte gegenereerd. Veel mensen kiezen er bovendien voor om zonnepanelen aan te leggen om te compenseren voor de elektriciteit die de warmtepomp gebruikt.

Aan de ene kant zal je stroomverbruik toenemen bij het gebruik van een hybride warmtepomp, maar aan de andere kant neemt je gasverbruik af. Liggend aan het type warmtepomp dat je hebt zal je minimaal 50% tot 70% minder gas gebruiken. Als je al het al verbruik tegen elkaar wegstreept, dan is de totale CO2 uitstoot minimaal 20% lager bij het gebruik van een hybride warmtepomp. Vuistregel is 1m3 gas besparen is 2 kW elektriciteit extra verbruiken.


Soorten hybride warmtepompen

Alleen een buitenunit


De hybride warmtepomp met alleen een buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht. Deze warmtepomp kan enkel je huis verwarmen en heeft dus niet genoeg capaciteit om ook het sanitair water te verwarmen. Hiervoor zal de CV ketel gebruikt moeten worden.

De CV ketel wordt ook gebruikt om de woning te verwarmen, wanneer het buiten vriest en er dus geen warmte uit de buitenlucht kan worden onttrokken.

Daarnaast zal de CV ketel ook bij moeten springen op de dagen dat de temperatuur maar een paar graden boven nul is.In deze hybride totaaloplossing wordt voor het verwarmen en het leveren van warm water van woningen

Alleen een binnenunit


De hybride warmtepomp met alleen een binnenunit wordt ook wel een ventilatiewarmtepomp genoemd. De warmtepomp werkt in combinatie met een mechanisch ventilatiesysteem.

Het is hierbij de bedoeling dat er minimaal een mechanisch afvoer van lucht plaatsvindt. De warmtepomp gebruikt namelijk de warmte uit ventilatielucht om stromend water en water voor je verwarming te verwarmen.

Daarnaast is het systeem ook aangesloten op een CV ketel. Deze springt bij, wanneer er niet genoeg warmte uit de ventilatielucht kan worden onttrokken.

Combinatiesysteem


De hybride warmtepomp met een combinatiesysteem heeft een binnenunit en een buitenunit. Dit betekent dat het zowel warmte kan onttrokken aan de ventilatielucht, als aan de buitenlucht. Hiermee kunnen je woning en het sanitair water worden verwarmd.

Daarnaast is de warmtepomp ook aangesloten aan de CV ketel. Deze springt bij, wanneer de onttrokken warmte niet voldoende is om in je behoefte te voorzien.


Vraag naar onze oplossingen